Je bekijkt nu Het verschil tussen oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck

Het verschil tussen oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck

Het verschil tussen oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck

Nog vaak krijgen wij de vraag van wat nu eigenlijk het verschil is tussen oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar. De meeste mensen hebben van beide weleens gehoord maar weten niet het verschil te benoemen. Ook artsen en specialisten weten het verschil niet goed, terwijl ze soms wel heel duidelijk naar één van beide verwijzen.

Om bovenstaande vraag te kunnen beantwoorden moeten we een poosje terug in de tijd.

Afbeeldingsresultaat voor bess mensendieckBess Mensendieck

De oefentherapie Mensendieck dankt haar naam aan mevrouw Bess Mensendieck die in het begin van de 20e eeuw is begonnen om met jonge vrouwen te oefenen. In die tijd droegen de vrouwen nog strakke corsetten en Bess had zich tot doel gesteld om de vrouw uit het corset te krijgen, maar alsnog een mooie houding te laten hebben. Ook toen al was de therapie gericht op het verminderen van lichamelijke klachten door een gunstig houdings en bewegingspatroon en maakte ze al gebruik van gedragsverandering.  De therapie sloeg aan en Bess begon met het opleiden van andere vrouwen zodat deze haar therapie verder konden gaan uitdragen.

 

Marie Cesar

Zo kwam ook Marie Cesar bij Bess Mensendieck in de leer. Marie had echter zo haar eigen ideeën over wat goed en niet goed zou zijn. Zo vond Marie het belangrijk dat de oefeningen in een bepaald ritme zouden worden uitgevoerd, ook deed ze zelf altijd alle oefeningen voor, terwijl Bess vond dat de vrouwen zelf moesten voelen welke beweging ze moesten maken. De dames kregen ruzie en Marie besloot om haar eigen opleiding te beginnen. En dit is tot op de dag van vandaag zo. In Amsterdam is de opleiding tot oefentherapeut Mensendieck en in Utrecht die tot oefentherapeut Cesar.

De huidige tijd

Toch zijn er de afgelopen jaren wel een aantal dingen veranderd. Beide therapieën gebruiken hetzelfde uitgangspunt; het verbeteren van het houdings en bewegingspatroon om klachten te voorkomen of op te lossen. Ze behandelen ook dezelfde patiëntenpopulatie. Om die reden zijn de beroepsverenigingen van beide therapieën een aantal jaar geleden samen gegaan. Samen sta je immers sterker. Veel therapeuten noemen zich inmiddels liever  ‘oefentherapeut’ dan ‘oefentherapeut Mensendieck of Cesar’. De verschillen die er van oorsprong waren zijn vervaagd. Bijna niemand weet nog wat nou écht de verschillen waren. Studenten die de Mensendieckopleiding volgen kunnen stage lopen bij een Cesartherapeut en andersom. Ook nemen we elkaars praktijken waar ten tijde van ziekte of vakantie.

SOCM

Een mooi voorbeeld van het samen sterker staan is het samenwerkingsverband de SOCM. SOCM staat voor Samenwerkende Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck regio Eindhoven en omstreken. Hierin hebben zowel Mensendieck als Cesartherapeuten zich verenigd om samen aan iedereen te laten zien wat hun kwaliteiten zijn. (www.socm.nl)

Conclusie

Dus op de vraag wat nou het verschil is tussen oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar kunnen we kort zijn:  er zijn geen verschillen. Uiteraard heb je altijd te maken met de individuele verschillen van therapeuten, maar deze kunnen tussen 2 Mensendiecktherapeuten misschien wel groter zijn dan tussen een Mensendieck en een Cesar therapeut. Een tip van ons: mocht je een oefentherapeut nodig hebben, kijk dan vooral naar de persoon, website, specialisatie en het gevoel dat je bij iemand hebt en niet of iemand een Mensendieck of Cesartherapeut is.

 

( Auteur: Nanda Felderhof )

 

 

Geef een reactie