EMDR

EMDR is een soort reset van het brein. Het richt zich op het verwerken van trauma`s. De term trauma wordt gebruikt voor elke herinnering die een blijvend nadelig effect op iemands leven heeft. Dat kan een herinnering zijn aan een ernstig ongeval, misbruik, verlies of geweld.

Kenmerkend voor traumatische herinneringen zijn heftige emoties, levendige beelden en fysieke reacties.

Angst? Voor cliënten met angsten kan EMDR een waardevolle bijdrage leveren. Bv. bij angst om auto te rijden, angst voor dieren, angst voor paniekaanvallen, straatvrees, angst voor tandarts of ziekenhuis etc.

Paniekstoornis? Een paniekaanval zelf is een ingrijpende gebeurtenis. Een eerste paniekaanval is vaak zeer traumatiserend en aangrijpend.

Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.

EMDR werkt volgens een vast stappenplan en protocol. Door de focus tegelijkertijd op de herinnering en op de klikjes/oogbewegingen/tikjes knie te houden (bilaterale stimulatie van de hersenen) verandert het beladen beeld in het brein. Voor meer informatie over EMDR zie de website: http://www.emdr-therapeuten.nl