Slaapoefentherapie
Iedereen slaapt wel eens slecht. Ongeveer 25-35% van de mensen kampt regelmatig met slaapproblemen. Meestal is slapeloosheid een tijdelijk bijverschijnsel van stress of een ingrijpende emotionele gebeurtenis in iemands leven. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar slapeloosheid kan ook chronisch zijn en een zware wissel trekken op het leven. Spanningen, drukte, verveling, leegte, verdriet, ongemakken, pijn, zorgen, problemen en angsten kunnen de balans verstoren en slaapproblemen veroorzaken. Moeite met inslapen, regelmatig wakker worden, moeite met doorslapen, te vroeg wakker worden, niet voldoende uitgerust zijn, overmatige slaperigheid en moeheid overdag zijn een aantal veel voorkomende slaapproblemen.
Oorzaken en instandhoudende factoren bij slapeloosheid
Er zijn diverse factoren die een slaapprobleem kunnen veroorzaken. Ook is er bepaald gedrag dat tot een slaapprobleem kunnen leiden of het probleem in stand kunnen houden. Voorbeelden zijn:
• Alcohol, drugs, roken of koffie drinken medicijngebruik;
• Het naar bed gaan uitstellen of slapen overdag;
• Ploegendiensten;
• Gebruik van tablet, smartphone of een ander beeldscherm in de avond;
• Sporten laat in de avond;
• Heel veel werk maken van de slaap, dysfunctionele gedachten;
• Onjuiste slaaphygiene;
• Gebrek aan rustmomenten overdag;
• Zorgen, stress, verdriet, eenzaamheid;
• Pijn, jeuk, zwangerschapsklachten, overgangsklachten;
• Kleine kinderen die slecht slapen;
• Omgevingsgeluiden, tinitus.
Vicieuze cirkel
Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat er een negatieve spiraal. Door vermoeidheid overdag, functioneer je minder goed. Je bent sneller geïrriteerd, minder geconcentreerd en hebt sneller last van angst, depressiviteit of piekergedrag. Spanningen of zorgen lopen hierdoor verder op. Soms ga je erg je best doen om te slapen. Dit werkt averechts. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet altijd zelf kunt doorbreken.
Behandeling
De oefentherapeut ziet allerlei klachten in de praktijk en niet zelden is er een relatie tussen de slaap en bestaande lichamelijk of mentale problemen. Een effectieve manier om je gedragsmatige slaapprobleem aan te pakken is door onder behandeling te gaan bij een oefentherapeut die geschoold is in behandeling van slapeloosheid.
De behandelmethode is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en richt zich op het wegnemen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden. De slaapoefentherapeut gaat samen met jou aan de slag om de vicieuze cirkel te doorbreken met de cognitieve gedragstherapie, gedegen uitleg over de slaap, praktische tips en oefeningen om zo de balans in je leven weer terug te vinden. De oefentherapeut neemt de gehele 24 uur onder de loep om maatwerk te leveren op jouw specifieke slaapprobleem. Je krijgt weer grip op je slaap, voelt je energieker en kunt zo het goede uit je dag halen!
Collega`s van mij hebben een filmpje gemaakt over slaaptherepaie, dat kunt u kijken door op de link te klikken.
