Behandeling van bekkenpijn en stuitklachten (coccygodenie)

Stuitpijn (coccygodenie)

Hoewel je er niet vaak iets over hoort of leest, is stuitpijn een veel voorkomende klacht bij vrouwen en mannen (de vakterm is coccygodynie). De oorzaak is meestal een val in het verleden, bevalling, meerdere kleine trauma`s of een slechte zithouding.

Als de bekkenbodem langere tijd gespannen blijft en niet voldoende ontspant wordt de pijn alleen maar erger. Omgekeerd kan het ook dat bekkenbodemklachten en/of langdurige rugklachten kunnen leiden tot stuitpijn. Stuitpijn kan verholpen worden. Meine Veldman geldt als specialist op het gebied van klachten aan de stuit. Deze heeft een techniek ontwikkeld om het stuitje te corrigeren. Na het corrigeren van de stand van het stuitje is het erg belangrijk om de spieren in het gebied rond het stuitje evenals de gewrichten en de banden weer in balans te brengen met oefeningen en houdingscorrecties.

Behandeling
Doordat ik de cursussen bij Meine Veltman heb gedaan heb ik me  verdiept in de behandeling van de klachten rond de stuit en haal ik goede resultaten met de behandeling. 

Voor meer informatie zie https://www.meineveldman.nl/

Bekkenpijn 

Bekkenpijn  is een verzamelnaam voor klachten die zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen.

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen.

Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Bekkenklachten komen weliswaar meer voor bij vrouwen, maar mannen kunnen net zo goed langdurig last hebben van klachten van het bekken.  Tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en de eerste weken na zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van pijn in het bekkengebied.

Behandeling

Bekkenklachten veroorzaakt door de zwangerschap en bevalling reageren goed op de methode van Cecile Röst. Ik werk o.a. volgens deze methode voor de behandeling van bekkenklachten, eventueel aangevuld met behandelingen voor stuitpijn (coccygodenie)

bekkenbodemklachten

De bekkenbodemklachten worden (uitwendig) behandeld.  De bekkenbodem is een plaatvormige structuur die is opgebouwd uit spierbundels. De bekkenbodem sluit het bekken aan de onderkant af en ondersteunt de organen in het bekken.
Functieverlies of niet optimaal functioneren van de bekkenbodem kan aanleiding geven tot verschillende bekkenbodemklachten.
De meest voorkomende bekkenbodemklachten zijn :

  • stressincontinentie of inspanningsincontinentie
  • overactieve blaas: frequente aandrang al dan niet in combinatie met incontinentie
  • niet (goed) kunnen uitplassen
  • ontlastingsverlies
  • obstipatie
  • seksuele klachten
  • verzakkingsverschijnselen
  • pijn in de onderbuik of het bekken

Meer dan een miljoen mensen in Nederland heeft problemen met de bekkenbodem. Van de mensen die ouder zijn dan 50 jaar, ervaart ongeveer de helft bekkenbodemklachten.

Door middel van u bewust te worden van uw bekkenbodem en deze te versterken of te ontspannen kunt u controle krijgen over de klacht.
Hieronder een algemeen filmpje van het VvoCM over bekkenoefentherapie: