De invloed van een verkeerde stand van het bekken op andere klachten (o.a. rug- en hoofdpijn)

De invloed van een verkeerde stand van het bekken op andere klachten (o.a. rug- en hoofdpijn)

De invloed van een verkeerde stand van het bekken op andere klachten (o.a. rug- en hoofdpijn).

Hoofdpijn, rugpijn, bekkenbodemklachten; vaak geldt dat je vooral wordt behandeld daar waar je last hebt. Bij hoofdpijn wordt er vooral gekeken naar de nek en de spieren in de schouders. Voor de rug geldt dat de behandeling zich vaak richt op het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug en verminderen van spierspanning in de rug. Bij bekkenbodemklachten als urineverlies en een zwaar gevoel is de behandeling vooral gericht op de bekkenbodemfunctie. Natuurlijk is dit belangrijk en gelukkig zal dit ook genoeg mensen goed helpen. Maar wat als de klachten maar telkens weer terugkomen of dat je merkt dat er geen vooruitgang komt?

Belangrijk is dat elke klacht gezien moet worden in het totaalbeeld. In de praktijk zie ik vaak dat cliënten een verkeerde stand hebben van het heiligbeen en/of het stuitje. Wanneer hier een verkeerde stand aanwezig is, zal het lichaam gaan compenseren. Sommigen geven de pijn aan bij het heiligbeen of stuitje, maar dit hoeft niet. Pijn in de onderrug, hoofdpijnklachten of bekkenbodemklachten (urineverlies, moeite met scheetjes ophouden, zwaar gevoel) zijn veel gehoorde klachten die voort kunnen komen uit een verkeerde stand van het stuitje of heiligbeen. En dan hoef je niet eens pijnklachten van het stuitje en heiligbeen zelf te hebben. Daar waar het lichaam het hardst compenseert is de plek waar de klachten zich het meest uiten. En dat kan dus zelfs in nek/schoudergebied zijn!

Een verkeerde stand van het stuitje of heiligbeen kun je al snel oplopen. Een harde val, vaak op de billen, is de grootste oorzaak. Dit kan ook in het verleden zijn geweest. Sommigen geven aan dat ze sinds de val pijnklachten ervaren van het stuitje, maar zeggen ook: “maar die pijn heb ik al zo lang, dat hoort bij mij”. En wanneer ik dan vraag of hier ooit naar is gekeken is het antwoord in 99%: “Nee”. Maar er zijn ook genoeg die geen pijnklachten bij het stuitje of heiligbeen hebben, maar wel een scheefstand hebben.

Ook een bevalling kan een verkeerde stand van het heiligbeen en/of stuitje opleveren. Tijdens het persen beweegt het bekken lichtjes uit elkaar en kan na de tijd verkeerd komen te staan. Indicaties die sneller een verkeerde stand geven zijn o.a. langdurig persen, een bevalling waarbij een vacuümpomp is toegepast, een zwaarder kindje (> 4000 gram) en persen in een asymmetrische houding.

Zo heb ik in mijn praktijk al veel mensen goed mogen helpen. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het stuitje of heiligbeen geen optimale stand heeft, kan ik dit behandelen. Vaak is dit niet met 1 behandeling opgelost, omdat het lichaam heel goed is in compenseren. Ook is het afhankelijk van hoe lang de klachten al bestaan en met hoeveel pijnklachten iemand zich aanmeld. Ik beheers technieken om het stuitje en heiligbeen te kunnen mobiliseren en pas deze toe en de resultaten zijn soms verbluffend.

Heb je steeds terugkerende klachten? Of ben je nieuwsgierig of dit ook bij jou kan spelen? Kom dan langs voor een onderzoek!

Geef een reactie