Tinnitus.
Een ander woord voor tinnitus is oorsuizen. Als er een geluid wordt gehoord zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Niet iedereen met tinnitus hoort hetzelfde geluid. Zo kan het klinken als sissen, zoemen, brommen, piepen, fluiten, rinkelen, klikken, knisperen of ruisen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een combinatie van hoge en lage tonen zijn, continu of afwisselend of hard of zacht zijn. Ook kan het geluid het ritme van de hartslag hebben.
Tinnitus kan plotseling maar ook langzaamaan ontstaan. Een mogelijke oorzaak van tinnitus is schade aan het gehoor. Dit ontstaat meestal door te lang naar harde geluiden te luisteren. Zoals luide muziek op een concert of luide geluiden op de werkvloer. Maar ook ooroperaties, oorinfecties, nekklachten (whiplash), hersenschudding, kaakproblemen, hersenvliesontsteking, ouderdom, bepaalde medicijnen, stress en langere tijd veel mentale druk kunnen tinnitus veroorzaken. Tinnitus is een klacht om gek van te worden. Letterlijk, want ernstig gesuis in het oor kan veel voor vervelende gevolgen hebben. Klachten die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld problemen met slapen, moeite om de aandacht ergens bij te houden, moeheid, geen energie, hoofdpijn, gespannen nek, kaken, bovenrug en minder sociale activiteiten willen doen.
Wat gebeurt er in je lichaam bij tinnitus?
Het oor geeft geluidstrillingen door naar de hersenen via het trommelvlies, de gehoorbeentjes in het middenoor en het slakkenhuis in het binnenoor. Vanuit het slakkenhuis gaat een hersenzenuw naar de hersenen die prikkels doorgeeft aan het brein. De hersencellen in het gebied waar het gehoor binnenkomt, worden als het ware getuned met stofjes die het volume min of meer kunnen bepalen. Deze stofjes worden neurotransmitters genoemd. Er zijn neurotransmitters die zenuwcellen prikkelen en/of activeren en er zijn neurotransmitters die zenuwcellen kalmeren. Wanneer er problemen of beschadigingen zijn in één of meerdere van deze regio’s kan dit leiden tot tinnitus.
Zo kan er bijvoorbeeld bij langdurige stress een disbalans ontstaan in de samenstelling van de neurotransmitters. Het brein zet hierdoor het volume min of meer te hoog. Denk hierbij aan een microfoon die piept wanneer het volume van de versterker te hard wordt gezet. Ook kunnen alle bewegingsverliezen rondom de nek en kaken een stoorzender zijn voor de informatieoverdracht van het lichaam naar het brein.
Wat kan je eraan doen? Soms kunnen bepaalde hulpmiddelen, zoals een tinnitusmaskeerder of hoortoestel, tijdelijk zorgen dat er minder last wordt ondervonden van tinnitus. Ernstige mentale klachten, zoals angst of somberheid, kunnen worden behandeld door een psychiater of psychotherapeut. Maar echt één kant en klare, passende oplossing is er nog niet. Het zoeken naar een behandeling vergt vaak veel energie en stress. Teleurstellingen leiden soms tot angst en wanhoop. Hulp zoeken om meer controle te krijgen en beter om te leren gaan met tinnitus kan wenselijk zijn.
Daarnaast is het belangrijk bij tinnitus om het overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren, tot rust te brengen. Dit kunnen o.a. ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, mindfulness technieken, lichaamswerk e.d. zijn. Ook speciale technieken uit de craniosacraaltherapie zouden verlichting kunnen geven op het overprikkelde systeem. De aandacht van de tinnitus afhalen speelt hierbij een grote rol.
Ook afleiding zoeken op allerlei gebieden is van belang. Dit kan bijvoorbeeld zijn het opzetten van muziek, gaan bewegen of sporten, de natuur in enz enz.
Voor meer informatie neem dan contact op met Praktijk Marja Boerefijn, marja@cesar-tongelre, 0644109579.