Gezonde leefstijl……. Slaap is essentieel!

Gezonde leefstijl.... slaap is essentieel!

Er wordt tegenwoordig steeds meer gesproken over een gezonde leefstijl. Maar wat valt er nou eigenlijk onder een gezonde leefstijl? We weten natuurlijk dat bij een gezonde leefstijl in ieder geval hoort: gezonde voeding, voldoende beweging, niet roken, geen of met mate het nemen van alcohol, een goede omgang met stress en genoeg slapen.

Het blijkt echter dat een goede nachtrust het fundament is voor gezond eten en genoeg bewegen. Bij slaperigheid of oververmoeid worden er eerder ongezondere voedingskeuzes gemaakt (even maar iets snel klaar maken of iets halen), wordt er minder bewogen ( te moe om naar de sportschool te gaan of om nog te gaan wandelen) en dan is de kans op blessures of overbelasting ook groter.

Voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid in brede zin is slaap hard nodig. Je kunt alleen maar topfit zijn bij voldoende slaapuren die ook nog binnen je natuurlijk bioritme worden geslapen. Ieder mens heeft zijn eigen unieke hoeveelheid slaap nodig. Landelijk ligt dit tussen de 7 en 8 uur nachtrust.

Word jij uit jezelf fit wakker en heb je trek in je ontbijt? Functioneer je lekker overdag, heb je een goede weerstand en heb je op je vaste bedtijd ook echt slaap? Dan zit je in een mooi bioritme en slaap je hoogstwaarschijnlijk voldoende en goed. Stel je het slapen uit of sta je extra vroeg op en doe je dit omdat je bijvoorbeeld denkt dat je wel nog veel moet doen, voor je werk, in huis, enz., dan verstoor je je natuurlijke bioritme. Dit wordt ook verstoord bij het te vroeg naar bed gaan om bijvoorbeeld slaap in te halen. De kwaliteit van de slaap zal dan minder zijn.

Slapen is, hoe vreemd het ook klinkt,  een 24-uurs proces. Alle hectiek, stress en onrust die je door de dag heen wordt opgebouwd moeten eerst weer rustig afgebouwd worden wil de slaap kunnen komen. Een van de voorwaarden om goed te kunnen slapen is dat je rustig genoeg bent.

Denk bijvoorbeeld aan ritme en regelmaat in je dagen waardoor je biologische klok goed kan herkennen hoe laat het is. Voldoende licht in de ochtend en schemeren in de avond. Dat je de dag voldoende afbouwt. Je kunt heel vroeg op de avond nog wel even wat nadenken of piekeren, maar later op de avond is dat niet meer wenselijk en is juist ontspanning voor het gaan slapen belangrijk.

Wat wens jij je voor je leefstijl?

Wil je afvallen en gezonde voedingskeuzes maken?  Wil je fitter, vrolijker en sterker worden?  Wil je meer geduld hebben? Wil je je langer kunnen concentreren?  Wil je minder blessure gevoelig zijn? Wil je beter presteren op je werk? Wil je interne rust kunnen voelen?  Wil je overzicht behouden en goed kunnen onthouden? Wil je een fijne kwaliteit van leven bereiken? Wil je nog 1000 andere dingen…? 

Dan heb ik 1 advies voor je:  Ga eerst leren goed te slapen! Slaap is het mooiste en gratis medicijn! Slaap is het fundament onder je bestaan. Zelfs het gewone dagelijkse leven kan een feestje worden wanneer je voldoende en kwalitatief goede slaap hebt gehad. Je hebt dan meer zin en energie voor leuke dingen en bent je optimale zelf.  De basis voor een gezondere leefstijl is dan alvast gelegd.

Heb je hulp nodig om de kwaliteit van het slapen te verbeteren dan kan slaapoefentherapie wellicht hierbij  helpen.

Geef een reactie