Prikkelbaar Darm Syndroom PDS

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Kenmerkende klachten bij PDS kunnen, naast buikpijn en een opgezette buik, zijn:
Diarree,  dit kan veroorzaakt worden door een infectie met virussen of bacteriën via besmet voedsel of water. Maar ook bij stress en nervositeit kan diarree ontstaan. Stress veroorzaakt een verhoogde activiteit van de darmen met een versnelde passage, waardoor er onvoldoende water uit de voedselbrij wordt opgenomen en de ontlasting vloeibaar blijft.  

Obstipatie, dit kan ontstaan als de voortstuwing van d ontlasting wordt vertraagd.  De ontlasting dikt hierdoor te veel in en wordt harder en droger. De ontlasting dikt ook in door onvoldoende vezelrijke voeding of onvoldoende vocht inname. Voor de voortstuwing is voldoende lichaamsbeweging nodig.

Winderigheid, Winderigheid wordt ook wel gasvorming of flatulentie genoemd. Je kunt spreken van winderigheid wanneer je veel winden laat of daar geen controle over hebt. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten kun je last krijgen van winderigheid. Teveel luchtslikken is ook een mogelijke oorzaak. Je kunt teveel lucht inslikken bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje en kauwgom kauwen.  Het aanpassen van leef- en voedingspatroon kan dan helpen om de klachten te verminderen.

Wat gaat er dan mis in de darm bij een prikkelbare darm? Het weefsel van de darm en rondom de darm, kan door de jaren heen zijn functie verliezen. Dit kan komen door ontstekingen (bijv. ten gevolge van een doorgemaakte infectie, of doordat je niet goed tegen een bepaalde voedingsstof kunt of doordat er te weinig rustmomenten tussen eetmomenten zitten), of door trauma’s (denk aan een operatie in de buikregio of een ongeluk waarbij je en stomp in je buik hebt gehad). Doordat er delen van de darm verkleefd raken, vermindert de beweeglijkheid en/of de doorbloeding.

Daarnaast is het microbioom heel belangrijk voor de gezondheid van je darmen. Dit zijn biljoenen bacteriën, gisten, virussen en schimmels die samenleven op je darmwand en elkaar in balans houden. Het microbioom kun je gezond houden door gezonde voeding, een goede doorbloeding, voldoende beweging en voldoende ontspanning.

Wat kan je zelf doen tegen de klachten van de prikkelbare darm?  Bij obstipatie kan het helpen om vezelrijk voedsel te eten, voldoende water te drinken of meer te bewegen. Bij diarree is het juist belangrijk om vezelarme voedingsmiddelen te nemen, scherpe/irriterende voedingsmiddelen en koude dranken te vermijden, maar wel voldoende te blijven drinken! Daarnaast is ontspanning en voldoende bewegen erg belangrijk en

Wat kan o.a. craniosacraaltherapie ( Praktijk Marja Boerefijn) voor je betekenen bij het PDS?

De therapeut gaat op zoek naar de factoren in het lichaam die invloed hebben op de klachten. Hierbij wordt erg breed gekeken. Zo kan een slechte/kromme houding zorgen voor een mindere werking van het middenrif, wat weer zorgt voor een verminderde doorbloeding van de buikorganen. Een dysfunctionele ademhaling kan ook van invloed zijn op de darmwerking. Zo kan ook een te hoge spanning op de bekkenbodemspieren een oorzaak zijn.  Dus ontspanning, ademhaling en houdingsadviezen kunnen hierbij al goed helpen.

Daarnaast kunnen ook de darmen zelf minder bewegen, wat zorgt voor een verminderde functie van de darmen. Met verschillende zachte manuele technieken heeft de therapeut invloed op de beweeglijkheid van spieren en gewrichten, maar ook van organen (deze moeten ook vrij kunnen bewegen met elke ademhaling en door vulling van voedsel en de verplaatsing daarvan), op de doorbloeding. Daarnaast wordt ook gekeken naar het voedingspatroon en de dagelijkse gewoontes.

Meer informatie : marja@cesar-tongelre.nl of 0644109579

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Geef een reactie