Hypochondrie, wat is het? En wat kun je er aan doen?
Hypochondrie wordt ook wel ziektevrees genoemd. We spreken van deze angst als je voortdurend bezig bent met het bedenken van mogelijke ernstige aandoeningen die je zou kunnen hebben of krijgen. Er kunnen ook paniekaanvallen optreden bij hypochondrie en de lichamelijke symptomen behorend bij die paniekaanvallen kunnen ook weer verkeerd geïnterpreteerd worden. De symptomen kunnen zo akelig zijn dat je denkt dat je daadwerkelijk iets ernstigs mankeert. Deze symptomen kunnen namelijk hartkloppingen, zweten, trillen of beven, benauwd gevoel, druk op de borst en misselijk zijn en dit kan leiden tot de angst om iets aan het hart te hebben of angst om dood te gaan.
Een belangrijk verschijnsel van hypochondrie is dat de geruststelling dat er niets ergs met je aan de hand is, vaak niet werkt of maar van korte duur is. Zelfs als een huisarts of specialist je verzekert dat er niets ernstigs aan de hand is, is het vaak een kwestie van tijd totdat de zorgen het weer overnemen. Dit heeft alles te maken met dat vervelende stemmetje dat jij in je hoofd hebt zitten die je ervan overtuigt dat je wel iets ernstigs hebt….. De angst om een ernstige ziekte te hebben of te krijgen kan een hele grote negatieve impact op je leven hebben. Soms is het zelfs voortdurend in je hoofd aanwezig. Als je hier last van hebt, kan het zijn dat je dagelijkse functioneren enorm wordt gehinderd.
Wat is de oorzaak van hypochondrie? Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz. van invloed zijn. De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van hypochondrie, de reactie op lichamelijke symptomen, is dan dus vooral te vinden in onze manier van denken. Deze gedachten worden ook wel catastrofale gedachten genoemd. Dit is eigenlijk een soort denkfout, waar bij elk symptoom meteen van het slechtste wordt uitgegaan.
Angst om ziek te worden overwinnen. Je angst om ziek te worden kun je goed aanpakken. Het is van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt en dat je meer constructieve denkpatronen bedenkt en hiermee oefent. Je leert op een andere manier aandacht te hebben voor je lichaam. Het is van belang dat je gaat leren om niet meer inhoudelijk op je klachten in te gaan. Dit heeft namelijk absoluut geen zin. Het is van belang om bepaalde gedragspatronen te doorbreken. Tevens ga je bepaald gedrag proberen te verminderen of achterwege laten. Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Je zult zien dat jouw angstprobleem op deze manier verminderd cq opgelost kan worden.