Hoofdpijnklachten

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. Hoofdpijn kan in periodes voorkomen of een meer chronisch karakter hebben; (spier)spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed te beïnvloeden. Risicofactoren zijn hoge bloeddruk, hoofdletsel in het verleden, het voorkomen van hoofdpijn in de familie en studeren. Een van de risico factoren bij bijvoorbeeld medische studenten is de onvrede met de studie bij mannen en depressie bij vrouwen, aanwezigheid van pijn ter hoogte van het gebied van het kaakgewricht en slaapstreek (temporo-mandibulair gewricht aandoening) en overgevoeligheid voor pijnen en aanwezige triggerpunten van nek en schouders.

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende primaire vorm van hoofdpijn. Ongeveer 60% van de mensen die dit hebben ervaren een behoorlijke beperking in hun werk en sociale contacten. Bij volwassenen komt het bij mannen meer voor dan bij vrouwen met een piek tussen 30 en 39 jaar. Bij kinderen is de verdeling tussen jongens en meisjes gelijk.

Kenmerkend van (spier)spanningshoofdpijn:

 • Een drukkend, beklemd gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als
  aan beide zijden voor kan komen.
 • Vaak gaan deze klachten gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders.
 • Meestal is er geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid.
 • Duizeligheid/wazig zien, komen wel regelmatig voor.

Behandeling van hoofdpijnklachten :

 • Het aanleren van ontspanningstechnieken;
 • Houding- en bewegingsadvies gericht op het aanhouden van een goede spierspanning;
 • Balans vinden in belasting en belastbaarheid,
 • Het leren herkennen van spanning voordat sprake is van pijn of ongemak,
 • met behulp van technieken uit de craniosacraal therapie de hoofdpijn verminderen

  Ontspannen en verbeteren houding

Eerst leert u het verschil tussen (spier)spanning en ontspanning. De doorbloeding van de overmatig gespannen spieren wordt bevorderd door de spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Omdat stress een negatieve invloed op de hoofdpijn heeft, wordt u bijvoorbeeld geleerd hoe u op lichaamssignalen kan reageren en hoe u het beste met stress kunt omgaan. Ook het aanleren van een gunstig adempatroon is hierbij van belang. Een ander voorbeeld is het aannemen van een gezonde houding. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders en hoofd en de strekking van wervelkolom en nek. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan: de spieren die zorgen voor de gunstige houding moeten versterkt worden, zodat de overbelaste spieren meer kunnen ontspannen.

Toepassen in uw dagelijks leven

Als de spierbalans verbeterd is en u zich een minder belastende houding eigen heeft gemaakt, wordt de aandacht gericht op uw bewegingspatroon in het dagelijks leven. Het is immers belangrijk dat u zich bewust bent en blijft van spanning en ontspanning en dat u uw spieren niet meer belast dan nodig is. Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op uw persoonlijke situatie. Oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen die u krijgt, zijn gemakkelijk te integreren in uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk