Je bekijkt nu Moe, eetbuien en gewichtstoenamen? Kijk ook eens naar je slaapgewoonten.

Moe, eetbuien en gewichtstoenamen? Kijk ook eens naar je slaapgewoonten.

Moe, eetbuien en gewichtstoenamen? Kijk ook eens naar je slaapgewoonten.

Om te kunnen begrijpen hoe je jezelf slank kunt slapen (of juist dik) gaan we je eetlust en je verbranding eens onder de loep nemen. In bepaalde slaapfases is het brein heel hard bezig om o.a. opgelopen schade te repareren en nieuwe indrukken in het geheugen op te slaan, interne klokken gelijk te laten lopen en chemische processen in evenwicht te houden. In de ideale situatie verlopen deze processen succesvol en word je fris en fruitig wakker. Juist deze chemische processen in evenwicht houden, houdt verband met de regulatie van interne lichaamsprocessen die je slank of juist dik laten worden.

Er zijn twee hormonen: Leptine en Ghreline die je, als een soort twee-eiige tweeling, helpen je eetlust te reguleren. Deze twee hormonen gaan uit de pas lopen als je slecht inslaapt of moeilijk doorslaapt of te vroeg wakker wordt of van alle drie een beetje last hebt. Je brein corrigeert deze disbalans niet want daar is een heilzame kwalitatief goede nachtrust voor nodig en die ontbreekt. Erger nog . . het produceert juist meer Ghreline en minder Leptine. Ghreline, in te grote hoeveelheden, gaat vermoeidheid per abuis zien als een signaal om meer energierijk voedsel tot je te nemen. Hierdoor word je juist gevoelig voor junkfood en suikerrijke snacks. Ondertussen heb je een tekort aan Leptine. Dit resulteert in een meetfout wanneer je een ” vol” gevoel hebt bereikt. Je gaat je dus overeten. Je hebt veel honger en vaak honger of zelfs heel de dag honger. Wanneer je wilt afvallen in een periode van slaapgebrek kun je in principe even veel afvallen als anders. Maar je hebt veel meer hongergevoel, waardoor het moeilijker wordt om het afvallen vol te houden. Daarbij heb je in alle extra wakkere tijd meer mogelijkheid om te eten.

Omdat je je moe voelt heb je minder zin om te bewegen, je zal minder verbranden….zo word je makkelijker dik.

Er is nog een derde hormoon -insuline- wat aangemaakt wordt in je alvleesklier. De taak van insuline is om de ingenomen calorieën om te zetten in bruikbare suikers (glycogeen). Glycogeen kan het lichaam gebruiken als brandstof op celniveau. Insuline wordt alleen aan de bloedbaan afgegeven wanneer er calorieën zijn die verwerkt moeten worden. Door al het snacken en snoepen als gevolg van een slechte nachtrust wordt het heel moeilijk voor de insuline om zijn werk goed te doen. Er blijven heel veel suikerrestanten over in het bloed wat er weer voor zorgt dat je bloedsuikergehalte stijgt. Tevens zorgt te weinig slaap voor verhoogde ontstekingsstoffen in je bloed. Deze verhoogde ontstekingsactiviteit remt de insuline aanmaak en vergroot de kans op chronische pijn.

 

Ook beïnvloedt slapeloosheid je stemming. Je bent sneller somber, angstig of depressief. Je voelt je moe en futloos. Hierdoor gedraag je je sacherijniger dan wanneer je 8 uur zalige slaap achter de rug hebt. Wat ga je doen wanneer je je somber of ellendig voelt….? juist emotie-ETEN! Je zoekt je voldane geluksgevoel in voedsel, waar je alleen maar weer dik van wordt.

 

Conclusie: Behandel je slaapprobleem. Rust, Ritme, Regelmaat en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijke behandelitems. Regelmatige eetmomenten leveren regelmatige glucosepieken in het bloed. Dit zijn signalen voor je biologische klok dat het dag is. Gezonde en voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een betere amplitude van je klok. Je maakt hierdoor een gezondere hoeveelheid melatonine aan, waardoor je op tijd slaperig wordt. Alle klokken gelijk. Dus je kunt voorkomen dat je dik wordt door gezond te slapen. Wil je hulp bij het herstel van je slaapproblemen? Een slaapoefentherapeut kan helpen bij zowel het opheffen van je slaapproblemen als bij een gezonde leefstijl, beweegadviezen, gezond time-management en nog veel meer.

 

Geef een reactie