(Lage) Rugklachten

Lage rugklachten komen enorm veel voor en zijn ontzettend vervelend.

 De feiten

  • 80% van de bevolking heeft weleens rugklachten gehad.
  • 25-30% zoekt hiervoor medische hulp.
  • Rugklachten is één van de meest voorkomende redenen om naar een huisarts te gaan.
  • Rugpijn resulteert in misgelopen inkomsten, extra medische kosten en meer risico op andere medische aandoeningen.
  • Oefentherapie is een effectieve behandeling voor lage rugklachten.
  • Behandeling en oefeningen zijn belangrijk want veel mensen lopen te lang door met lage rugklachten waardoor ze veel onnodige pijn ervaren.

Er zijn veel verschillende soorten rugpijn. Hieronder volgen er een aantal:

Aspecifieke lage rugklachten

Aspecifieke lage rugklachten wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een beknelde zenuw (hernia), ziekte, of beschadiging. Aspecifieke lage rugklachten wordt ook wel ‘spit’ of ‘lumbago’ genoemd. Het komt veel voor. De meeste mensen hebben er wel eens last van. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug.

De pijn zit onder in de rug, in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. Aspecifieke lage rugklachten kan plotseling (acuut) ontstaan (‘erin schieten’) of geleidelijk, en kan hevig of zeurend zijn. Vooral bewegen, maar ook staan of zitten kan flink pijn doen. Mensen met aspecifieke lage rugklachten bewegen daarom hun rug zo min mogelijk. Soms kunnen ze hun rug niet eens bewegen. Van een stoel opstaan of uit bed komen, is dan al een hele toer.

Het ontstaat waarschijnlijk door een overbelasting van de rug door bijvoorbeeld te vlug, te zwaar of te vaak te tillen, door te vaak of te langdurig voor de rug belastende bewegingen te maken of houding aan te nemen. Ook kunnen meerdere oorzaken tegelijk een rol spelen. Vaak worden de rugspieren aangespannen zonder het in de gaten te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een slechte conditie, bij veel autorijden of bij stress en spanningen. De pijn betekent niet dat er een ziekte aan ten grondslag ligt of dat er blijvende schade is ontstaan.

Rugpijn acuut 

Acute rugpijn is zeer vervelend. Het kan ontstaan na griep, een verkeerde beweging, etc. Behandeling gaat meestal via de huisarts in de vorm van medicijnen: pijnstillers, spierontspanners en ontstekingremmers, de eerste 2 dagen rust en geleidelijk aan meer bewegen op geleide van de pijn. 
85 % van de acuut ontstane rugpijn gaat vanzelf weer over ook zonder therapie. 
Therapie in deze fase kan bestaan uit oefeningen, maar vooral tips bij houding en bewegen. 

Chronische rugpijn

Chronische rugpijn is rugpijn die langer dan 8- 12 weken bestaat, vaak zonder dat er een aanwijsbare oorzaak is, maar u heeft wel veel pijn. Therapie bestaat dan uit houding- en bewegingsadviezen, oefeningen uitleg over de pijn, etc. opdat u zelf 
de controle krijgt over uw (vervelende) pijn. 

Zie ook op deze website onder het kopje: chronische pijn.

Ischias 

Ischias is lage rugpijn met uitstraling in een been. Behandeling bestaat uit 
“ruimtegevende” oefeningen voor de geïrriteerde ischias zenuw opdat de uitstraling naar het been afneemt en u verder adviezen krijgt hoe het beste te bewegen en welke houding aannemen om zelf de klachten positief te beïnvloeden in combinatie
met gerichte oefeningen. 

Hernia lumbaal

Hernia lumbaal is een hernia in de lage rug. Was vroeger de therapie 6 weken liggen / plat. Inmiddels weten we dat gedoseerd bewegen, “ruimtegevende” oefeningen en houdings- en beweegadviezen op de lange duur het meest zinvol is. 

Rugpijn en artrose

U gebruikt uw rug en dus “slijt” de rug. Dit zie je na overbelasting, onderbelasting en bij het ouder worden. De mate van artrose zegt weinig over iemands klachten. Bij veel artrose kun je weinig klachten hebben en bij weinig artrose kun je veel klachten hebben. Klachten kunnen zijn: pijn, stijfheid, startproblemen. De behandeling bestaat uit oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen specifiek gericht op artrose. Uit wetenschappelijk 
onderzoek blijkt dat actieve oefentherapie de beste therapie is bij artrose. 

Rugpijn en osteoporose

Osteoporose en rugpijn gaan vaak samen. Bij osteoporose is de kwaliteit van het bot afgenomen. Grotere kans op fracturen. Therapie bestaat uit gerichte oefeningen, efficiënt gebruik van de spieren en houdings- en beweegadviezen.
Opdat u de pijn voor een groot deel positief kunt beïnvloeden, opdat u minder 
pijn ervaart in het dagelijks leven, zodat u mobiel blijft, wat weer belangrijk is.

Scoliose

Scoliose is een afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming. Er kan ook een verdraaiing zichtbaar zijn van de wervels in de vorm van een zogenaamde gibbus. Of een overdreven strekking. De meeste scoliosen bestaan uit een dubbele bocht, eentje waardoor het lichaam scheef trekt en een tweede die het lichaam vaak zelf maakt om weer rechtop te komen. Bij een scoliose kunnen tevens
lichamelijke klachten ontstaan.
Enkele van deze klachten zijn: rugklachten, moeite met ademhalen, stijfheid in de spieren, verhoogde spierspanning.


Scoliose kan structureel of niet structureel zijn. Een niet structurele scoliose, ook wel houdingsscoliose genoemd, ontstaat vaak als gevolg van pijn, beenlengteverschil of door een duidelijke voorkeurshouding. Deze niet structurele scoliose is goed corrigeerbaar. 
Structurele scoliose is te onderscheiden in vier soorten:
– de idiopathische scoliose (zonder bekende oorzaak)
– de congenitale scoliose ( aangeboren)
– de neuromusculaire scoliose (door spier- en/of zenuwaandoening)
– de degeneratieve scoliose (door slijtage). 

De oefentherapeut heeft een belangrijke rol in het geven van houdings- en bewegingsadviezen, het aanleren van oefeningen om bepaalde spieren te versterken en anderen op lengte te brengen en het bewust worden van de eigen voorkeurshoudingen. Bij jongeren is de oefentherapie vooral gericht op de juiste houding en het voorkomen (en zo mogelijk corrigeren) van de scoliose. Bij volwassenen zijn de oefeningen vooral gericht op verbetering van de houding en ademhaling en vermindering van klachten. Patiënten met scoliose, zo is wetenschappelijk aangetoond, hebben er veel baat bij als zij op een juiste manier leren bewegen.