Je bekijkt nu burnout, slapeloosheid

burnout, slapeloosheid

burnout en slapeloosheid

14% van de werknemers in Nederland heeft een burnout! Het is ondertussen beroepsziekte nummer één. Gelukkig is er al veel over geschreven en over te weten. Vanuit de Slaapoefentherapie is het zelfhulpboek Slaaplessen geschreven ten behoeve van een gezonde nachtrust en heeft Arboned een boekje geschreven over slaapproblemen en het effect van nachtrust op onze werkprestaties.

slapeloosheid burnout herstel tips

De vicieuze cirkel van burnout en slaap

Ken jij iemand die burnout klachten heeft of ben jij zelf opgebrand, moe en slapeloos? Dan weet je als geen ander hoe vervelend de symptomen zijn van een burnout. Een belangrijk symptoom van burnout is het hebben van slaapproblemen. Daarnaast kunnen slaapproblemen weer aanleiding zijn tot een burnout….

Je zit al snel in een ondermijnende vicieuze cirkel die zowel de burnout klachten als de slaapproblemen verergert.

Je karakter kan tegen je werken

Juist als jij een gedreven toegewijde pro-actieve harde werker bent, loop je meer kans op een burnout. Je bent bijvoorbeeld snel, adequaat, behulpzaam, ziet overal werk en je wilt kwaliteit leveren. Je weet niet van ophouden dus je maakt altijd zaken graag af. Deze denkstijl en strategie leg je dus ook op jezelf bij je herstel. Je hersteltraject moet adequaat, goed en vooral SNEL. Je verwacht dat dit bij jou zeker geen half jaar zal gaan duren. (voor een burnout staat gemiddeld 242 dagen ziekteverzuim)

FOUT!! Je blijft hiermee in je eigen oude strategie hangen waarmee je juist de burnout hebt gekregen.

Het helpt je niet om ongeduldig te zijn met jezelf, haast te hebben bij alles wat je doet dus ook bij je eigen herstel en de strijd met jezelf aan te gaan omdat je je klachten niet kun accepteren en je moppert en klaagt tegen jezelf.

ACCEPTATIE is het sleutelwoord. Stilstaan en accepteren dat het helemaal op is en dat je herstel komt zoals het komt en niet af te dwingen is. RUST en SLAAP zijn essentieel. Je gedrevenheid en tomeloze inzet zijn nu ondermijnend. Heel hard je best doen op ontspannen werkt nu eenmaal niet. Je zal vanaf nu je leefstijl en gedragskeuzes (coping) moeten gaan leren bijstellen. Je karakter kan je hierbij flink tegenwerken.

Rust en slaap

Wanneer je (bijna) een burnout hebt, ben je het vermogen verloren om lekker door te slapen. Je kunt moeilijk in slaap komen, je wordt geregeld wakker ‘s nachts en als je pech hebt kun je tegen de ochtend de slaap helemaal niet meer vatten.

Je begrijpt dat dit slechte slapen niet ten goede komt aan je energie, stemming en belastbaarheid. Je weerstand daalt en je voelt makkelijker allerlei pijntjes en ongemakken. Dus voel je je alleen maar verder opgebrand. Je hebt sombere gedachten, soms lijk je depressief en je hebt een kort lontje.

Over je nachtrust kun je flink doemdenken. Het klinkt ongeveer als:

  • Als ik maar slaap
  • Ik kan vast toch weer niet slapen.
  • Ik moet slapen.
  • Als ik vannacht niet slaap ben ik morgen helemaal niets waard.
  • Waarom slaap ik nou niet, ik snap er niets van.

Staak deze druk op de ketel en je verzet. Sta jezelf toe om dan maar ontspannen wakker te liggen. Hier kun je aan werken met een slaapoefentherapeut. Besef dat je overdag gerust een powernap mag maken en dat je absoluut je gebruikelijke (vaste) bedtijden blijft aanhouden in plaats van tot 11:00 uur in de ochtend te snoozen.

Tip: Zoek je liever snel professionele hulp bij het oplossen van je slaapprobleem? Praat er dan eens over met een Slaapoefentherapeut.

Wat staat je te doen?

Slapen helpt het herstel!

Een belangrijke vorm van therapie bij burnout klachten is juist slapen! Wanneer je ziek bent heb je ook meer behoefte aan slaap. Dit is hetzelfde bij burn-out klachten. Je brein en je lijf hebben een grote behoefte aan herstel in de vorm van rust. Je hersenen worden schoongespoeld in je slaap, waardoor je hersenverbindingen beter connecten en je gedachten rustig aan weer kunt ordenen. Daarbij wordt je lijf gerepareerd in je slaap zodat al die vervelende vage klachten kunnen afnemen.

Leg de lat lager en zorg eerst goed voor jezelf.

Vul je dagen met wandelen, fietsen, hobby-en, zelfverzorging (kapper – massage – sauna – bad of douche), sociale contacten, rustig sporten, koken, vakanties bekijken, liefhebben, cultuur, bioscoop of theater, filmpje kijken op de bank, lezen, puzzelen, … etc. Neem tussendoor tijd om thee te drinken, te lunchen, koffie te drinken en op je gemak te dineren.

Wist je dat 80% goed ook goed genoeg is? Je beoordelingen zullen nog steeds prima zijn ook al doe jij voor je gevoel veel minder je best. Bemoei je daarnaast eens enkel met je eigen zaken en laat de verantwoordelijkheden van anderen bij de ander. Laat iemand zijn eigen fouten maken en zijn eigen tempo bepalen. Zowel thuis als op het werk. Zeg gerust nee tegen een teveel aan werk en stel duidelijke grenzen. Lees hiervoor de blogs grenzen stellen en nee leren zeggen.

De valkuil. Wat moet je zeker NIET doen?!

Gelijk al je energie opmaken wanneer je eindelijk weer eens wat energie voelt!

Dit is een veel gemaakte fout. Je bent zo blij dat je het leven weer terug voelt komen in je lijf en brein dat je alle taken en klussen die zijn blijven liggen wilt oppakken. Het kriebelt. Je hebt er weer zin in. Toch luidt het advies dan: Doe een beetje en stop weer op tijd!

10 tips ter voorkoming van burnout klachten

Beter voorkomen dan genezen! Dus neem deze 10 tips ter harte.

Geef een reactie