Je bekijkt nu arthrose

arthrose

arthrose

Artrose

Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. U heeft last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Vooral mensen die hun gewrichten herhaaldelijk overbelasten hebben een verhoogd risico op artrose. Ongeveer 1.2 miljoen Nederlanders hebben last van artrose. Artrose kan voorkomen in verschillende gewrichten zoals heup, knie, rug, handen e.d.

Wat is Artrose eigenlijk?

Aan de uiteinden van de botten, op de plaats waar een gewricht de verbinding vormt tussen de 2 botdelen, bevindt zich een laag kraakbeen. Kraakbeen is een veerkrachtig weefsel dat dient als een soort schokdemper, vergelijkbaar met de zolen van sportschoenen. Elk gewricht is omgeven door een gewrichtskapsel dat de botten bij elkaar houdt. Dit kapsel maakt gewrichtsvloeistof aan: een smeermiddel dat de gewrichtsvlakken met een dunne laag bekleedt waardoor deze van elkaar gescheiden blijven en wrijving tot een minimum wordt beperkt. Kraakbeen en smeermiddel vangen schokken op en dragen bij aan een soepele beweging. Bij artrose is er een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen. Hierdoor gaan de botten steeds meer tegen elkaar schuren. Hierdoor kan slijtage aan het gewricht ontstaan met pijn tot gevolg. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral ’s ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Deze startpijn in kenmerkend voor artrose.

Wat zijn de oorzaken van artrose?

Hoe artrose ontstaat, waarom de een er wel last van krijgt en een ander niet, is niet precies bekend . Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het krijgen van artrose zoals: veroudering, overgewicht, langdurige overbelasting door zwaar werk, een zware blessure of beschadiging in of rond het gewricht, langdurig te weinig belasten en bewegen, bijvoorbeeld bij veel zittend werk.

Artrose en bewegen

De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Bovendien kunt u meer zelfvertrouwen krijgen. Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Tips bij artrose

Het is van groot belang dat u blijft bewegen en dat u probeert uw activiteiten gaandeweg weer op te bouwen.

Let hierbij wel op dat het activiteiten zijn die de gewrichten niet te veel belasten. Vooral fietsen, zwemmen en rustig wandelen is goed. Oefeningen om de beweeglijkheid van het aangetaste gewricht vergroten en oefeningen ter verbetering van de kracht en de coördinatie van de spieren rondom het aangetaste gewricht zijn eveneens erg belangrijk. Daarnaast kunnen speciale oefeningen en het verbeteren van de lichaamshouding helpen om klachten te verminderen. Hier kan een oefentherapeut Cesar advies over geven.

Geef een reactie