Als je ademhaling het leven moeilijker maakt (en hoe het beter kan)

Als je ademhaling het leven moeilijker maakt

Ben jij snel buiten adem?  Voel je je vaak “niet echt ontspannen” of erger “echt gespannen”?  Zucht en/of gaap je veel?  Voel je je regelmatig benauwd?  Heb je het gevoel dat je regelmatig een extra hap lucht moet nemen?  Heb je last van hyperventilatie-aanvallen?  Heb je astmatische klachten?   Ben en blijf je vermoeid? Heb je last van Chronische Hyperventilatie?  Heb jij net 1 keer of vaker JA geantwoord? Dan adem jij waarschijnlijk niet gezond. Een blijvende verstoorde ademhaling slokt energie op en je klachten houden jaar na jaar aan of worden steeds erger.

We staan vaak continu “aan”, we zijn bijna altijd actief bezig. Lichaam en geest zitten in de actie-stand. Tevens worden we als het ware gebombardeerd met prikkels. We raken zo gewend aan die actie-stand en aan die prikkels dat dat onze norm is geworden. Is er rust en zijn er bijna geen prikkels, dan voelt het alsof er iets niet klopt. We zijn niet meer gewend om even niks te doen of om even te lummelen. Dan gaat het meteen kriebelen: ”ik moet iets doen”. Of we zoeken onbewust naar iets wat ons prikkels verschaft, zoals onze telefoon of televisie.  Door het lange “aan” staan, worden we als het ware lamgeslagen, waardoor er niets meer uit onze handen komt. We weten niet meer wat we moeten en doen uiteindelijk dan niets.

De invloed hiervan op ons lichaam en onze geest is groot. Altijd maar aan staan zorgt ervoor dat we snel opbranden of dat lichaamsfuncties als het ware op hol slaan. Onze ademhaling is hier een mooi voorbeeld van en zal altijd signalen afgeven. Zijn we in actie, dan zullen we altijd meer gaan ademen. Zijn we continu in actie, staan we altijd “aan”, dan ademen we continu meer. We overademen, we ademen te gestrest. De gevolgen hiervan? Ademtekort, snel buiten adem zijn, benauwdheid, astmatische klachten, rusteloosheid, hoofdpijn, opgejaagd, onrustig gevoel, vermoeidheid, hyperventilatie, slaapproblemen etc.

Zorg dat je lichaam en geest weer leren wat échte rust is. Rust zorgt ervoor dat we van de “aan-stand” de overstap kunnen maken naar de “rust en herstel stand”. Hier zit niet voor niks het woord “herstel” in. Dus stop met racen en geef jezelf regelmatig de tijd en ruimte om echt op adem te komen.

Ademtraining kan je helpen om “op adem te komen”, je leert hoe je weer rustiger kunt gaan ademen en hoe je hierdoor je lichaam en geest kunt resetten. Het gevolg: gezonde rust wordt weer de norm!

Hoe werkt adem- en ontspanningstherapie? Door middel van eenvoudige adem-bewegings- en aandachtsoefeningen werken we ernaar toe, dat je de spanning van binnenuit beter kunt reguleren. Je wordt eerder bewust van lichamelijke en/of geestelijke gespannenheid en leert daar beter mee omgaan. Wanneer de klachten veroorzaakt worden door onnodige spanning zullen deze afnemen wanneer de ontspanning toeneemt.

De Methode Van Dixhoorn kan je helpen bij het herstel naar een meer functioneel adempatroon. Er wordt gewerkt middels indirecte ademoefeningen om de borstkas te mobiliseren en daarmee het ademen minder gespannen te laten verlopen. De adem- en ontspanningsinstructies helpen om onrust en spanning te verminderen en maakt het leven beter!

Geef een reactie